Psihosfera Psihologija Geštalt Psihoterapija
Home > Razvojne radionice > Roditeljstvo

Roditeljstvo

Roditeljstvo može biti jako teško i izazovno, a istovremeno donositi bezbroj radosti. Ono mijenja brojne navike koje smo imali dok smo bili bez djece. Život se najčešće naglavačke promijeni i to zahtijeva prilagodbu svih članova obitelji. Unatoč tome ono je najuzbudljivija, najizazovnija i najodgovornija stvar u našim životima. Još tijekom moje edukacije za psoihoterapeuta, a sad u svom radu sa klijentima, uviđam koliko je važan rani razvoj djeteta i koliko vremena posvećujemo "krpanju" starih rana koje ostavljaju posljedice, sada kod odrasle osobe, u vidu poteškoća u emocionalnoj, partenrskoj ili poslovnoj sferi.
Zato naizgled male spoznaje i informacije mogu vam značajno promijeniti odnos prema djetetu i imati dalekosežne pozitivne posljedice na cjeloživotni odnos i formiranje zdrave osobnosti. Ako u prvim godinama budete roditelj kakvog dijete treba, kasnije možete puno lakše prolaziti kroz faze koje slijede, i djetetu osigurati kvalitetnije temelje u izgradnji sebe.
Sva su djeca različita i mora im se pristupati na način najprimjereniji njihovoj osobnosti. Stoga, ne postoji priručnik putem kojeg ćete naučiti biti roditelj! Ali, ono što možete naučiti jest promijeniti način gledanja na roditeljstvo upoznavanjem vašeg djeteta i upoznavanjem sebe.

Odaberite aktivnosti koje mogu ojačati i podržati vašu roditeljsku ulogu te učiniti odnos sa vašim djetetom lakšim i vedrijim.

Majke - Grupe osobnog razvoja i odmora za majke
Edukativna predavanja

Psihosfera Psihologija Geštalt Psihoterapija Majke

Majke - Grupe osobnog razvoja i odmora za majke

Dok niste postale majke, majčinstvo Vam se činilo predivno i jednostavno. Sada, pored neopisive sreće i zadovoljstva koje Vam djeca pružaju, upoznale ste i onu drugu, težu stranu. Neprospavane noći, brigu u bolesti, brigu o tome posvećujemo li djetetu dovoljno vremena, razvija li se ono u sretno dijete, jede li zdravo i pravilno, vršite li prave izbore u odgoju. No, uza sve to, Vi niste samo majke, brojne su tu uloge i zahtjevi koji se mic po mic nameću. Kućanstvo kao živi organizam koji stalno traži pažnju, partner koji očekuje svoju partnericu, prijateljice i sestre koje bi također malo vašeg vremena te šef koji od jutra očekuje vašu koncentraciju i potpunu radnu učinkovitost. Kao da počinjete primjećivati da je svega previše, a Vas premalo. Nedostatak vremena, krivnja, neadekvatnost, anksioznost i nezadovoljstvo mogu postati vaš suputnik ukoliko ne osvjestite na vrijeme da ste i Vi ovdje.

Način rada: radi se o grupi zatvorenog tipa od 5-8 polaznica. Kroz priče, iskustva, relaksirajuće mentalne vježbe i tehnike učite o sebi, svojim potrebama i svojoj mjeri.

Cilj: naučiti poznavati, prihvaćati i izražavati sebe te svjesno donositi odluke i prihvaćati njihove posljedice. Naučiti voditi brigu o sebi za svoje fizičko i psihičko zdravlje. Promotriti i preispitati svoje vrijednosti, obrasce, očekivanja i krivnju. Usporiti i učiniti svoj život lakšim i ljepšim.

Trajanje: frekventnosti susreta svaka 2 tjedna po 120 minuta.

Psihosfera Psihologija Geštalt Psihoterapija Predavanja

Predavanja

Uključivanjem na besplatni tečaj pripreme za porod u općoj bolnici Pula, možete čuti predavanje koje vodim vezano za psihološke aspekte u periodu posljednjeg tromjesečja trudnoće, poroda te periodu neposredno nakon poroda.
Pratite novosti na stranicama Psihosfere gdje se objavljuju aktivnosti i nova predavanja vezane za područje trudnoće i roditeljstva.


  • Teme:

  • Emocije u trudnoći
  • Tehnika opuštanja u trudnoći
  • Što naša nerođena beba radi?
  • O emocionalnoj vezi sa nerođenom bebom
  • Kako majka utječe na nerođeno dijete
  • Koja je uloga očeva
  • Post porođajno razdoblje
  • Psihološka dobrobit dojenja
  • Kako ostati svoj, a biti dobar roditelj